به گمان با افرادی برخورد داشتهاید که در بدو ورود به کلاس بعضی وضعیتها مثل اوتتانآسانا را به بهترین شکل انجام میدهند، کف دستها را بدون خم کردن زانوها به زمین میچسبانند بدون اینکه احساس کشش یا قدری تکدر خاطر در چهرهشان پدید آید و میگویند اولین جلسهی یوگا است که شرکت جستهاند. اما نکتهای باریک بین انعطافپذیری زیاد و سندرم هایپرموبیلیتی است که با یوگین همراه شوید تا آشکار کنیم.
یکی از مهمترین فاکتورهای آمادگی جسمانی در یوگا انعطافپذیری میباشد که به معنی دامنهی حرکتی مفصل است. در یوگاآسانا با قرار دادن مفاصل در بالاترین حد دامنهی حرکتی وضعیتهایی زیبا شکل میگیرند که برای اجرای چنین وضعیتهایی چندین سال زمان لازم است. انعطافپذیری نهایی عاملی ژنتیکی است و در افراد مختلف متفاوت است اما با این وجود ویژگیهایی دارد که از سندروم هایپرموبیلیتی متمایز میشود.
سندروم هایپرموبیلیتی اختلالی ارثی در بافت همبند است که مفاصل و رباطهای اتصالدهندی دو استخوان را تحت تاثیر قرار میدهد و با ایجاد بیثباتی در مفصل علاوه بر هایپرموبیلیتی موجب درد اسکلتیعضلانی و خستگی میشود. برای جلوگیری از مشکل بهتر است سندروم هایپرموبیلیتی با استفاده از مقیاس نه نقطهای بیتون (Beighton) توسط مربیان سنجیده شود و تمرینات مخصوصی برای افراد با سندروم هایپرموبیلیتی (ضمن آگاه کردن فرد) طراحی گردد. مقیاس بیتون در تصویر دوم قابل مشاهده است و معمولاً امتیازهای بالاتر از پنج از نه که درد مفصلی را در بیش از چهار مفصل و به مدت بیش از سه ماه تجربه میکنند، در بالاترین حد سندروم هایپرموبیلیتی قرار میدهند. ضمناً هایپرموبیلیتی به خودی خود سندروم هایپرموبیلیتی محسوب نمیشود.
علاوه بر وضعیت خم به جلوی ایستاده، در وضعیت ماندوکی مودرا نیز ممکن است هایپرموبیلیتی را شاهد باشیم، نشستن دو زانو با پاهای ضربدری که در کوکان مشاهده میشود و در بزرگسالی مشکلاتی به وجود میآورد.
سوال اینجاست که چه تفاوتی بین وضعیتهای پیشرفتهی یوگا با سندروم هایپرموبیلیتی وجود دارد؟ سندروم هایپرموبیلیتی نقصی است که از کودکی مشاهده شده و همراه با بیثباتی در مفاصل است که فرد به جای ایجاد کشش در عضلات از ضعف بافتهای همبند مفاصل برای افزایش دامنه حرکتی استفاده میکند. اما انعطافپذیری زیاد با تلاش و همراه با کشش عضلات ایجاد میشود به طوری که ثبات مفاصل در طول دامنهی حرکتی حفظ میشود. البته مطالعهی تفاوت بین انعطافپذیری زیاد و سندروم هایپرموبیلیتی در رشتههایی همچون یوگاآسانا جزو بحثهای داغ و ادامهدار است.
لطفاً تجربیات خود از هایپرموبیلیتی را با ما در میان بگذارید!